skip to Main Content

Imaginar un País.
El Congrés de Cultura Catalana

Producció i codirecció: Marta Rovira
Producció executiva: Guillem Carol
Codirecció i guió: Lluís Reales
Guió: Joan Safont
Realització: Clara Vallvé

Any: 2017

Aquest documental vol explicar com el Congrés de Cultura Catalana va assentar les bases de la recuperació de la llengua, la cultura i les institucions pròpies dels Països Catalans, en un procés de participació ciutadana sense precedents, des del 1975 fins al 1977. Tot allò que podíem somiar com a poble es va concretar al Congrés amb ponències i resolucions.

Des de la societat civil dels Països Catalans es van mobilitzar milers de persones per discutir sobre com havia de ser el país en el nou marc democràtic. Els intel·lectuals i artistes de més alt nivell s’hi van implicar a fons: Joan Miró, Antoni Tàpies, Joan Fuster, Jaume Fuster, Jordi Rubió, Francesc de Borja Moll, Joan F. Mira, Maria Aurèlia Capmany, Max Cahner, Montserrat Roig, Muriel Casals, Isabel-Clara Simó, Maria Antònia Oliver…

Els debats es van distribuir en 25 àmbits a tots els territoris de parla catalana (economia, teatre, estructura sanitària, estructura educativa, arquitectura i disseny, llengua…). Es van dur a terme 5 campanyes que van recórrer els Països Catalans a favor del català com a llengua oficial, del català al carrer, de la conservació del patrimoni natural, a favor de les institucions pròpies, a favor de la cultura tradicional i popular, i a favor del canvi de noms dels carrers.

El Congrés va representar, doncs, el renaixement nacional dels Països Catalans. 40 anys després cal explicar-ho a les generacions que no van viure la transició, sobretot tenint en compte que les semblances entre aquell moment i l’actual. Del Congrés en podem aprendre algunes lliçons, però sobretot ens permet adonar-nos de la força que té la societat civil catalana.

El documental combina imatges del Congrés amb les entrevistes realitzades a personalitats del món polític, cultural i acadèmic dels Països Catalans que van tenir un paper destacat en el Congrés.

Back To Top